
“Sadece edebiyat.”
Yıl 1932. Hans Schwartz, Nazilerin yükselişini ‘sağlıklı bir vücuda musallat olan bir deri hastalığından’ öte bir şey olarak görmeyen Stuttgart’lı Yahudi bir doktorun oğludur. Hans ve ailesi için soykırım o dönem akla hayale sığmaz bir şeydir. Hans Yahudilerden nefret eden ve odasında Hitler’in bir portresini bulunduran bir annenin oğlu olan Konradin’le dost olur. İki oğlan arkadaşlıkları süresince en özel düşüncelerini paylaşır, ülkenin geçmişini ve şimdisini tartışırlar, şiirden konuşurlar. Ancak Nazilerin yükselişi yakın dostluklarının üzerine bir karabasan gibi çöker.
Kavuşmak kitabından bir parça:
“Hiçbir Yahudi’yle tanışmadığı hâlde onlardan korkuyor. Ölüm döşeğinde ona yardım edebilecek tek doktor baban olsa, onu çağırır mı, emin değilim. Seninle tanışmayı asla istemeyecektir. Seni kıskanıyor çünkü Yahudi olmana rağmen oğluyla dost oldun.
Övgüler
Kitabın Kapağında Kullanılan Resim Hakkında

Ölümün Zaferi tablosu 1904 doğumlu sürrealist Alman ressam Felix Nussbaum tarafından 1944 yılında yapılmıştır. Yahudi olduğu için Akademi’den ayrılmak zorunda kalan ve Nazi polisinden saklanan Nussbaum ve eşi daha sonra yakalanarak Auschwitz toplama kampına gönderilir ve daha henüz 39 yaşındayken Yahudi olduğu için burada katledilir. Felix Nussbaum tüm ailesini de bu Yahudi Soykırımı’nda kaybetmiştir.
Bu kasvetli eser tarihin en acımasız dönemlerinden birini gösterirken aynı zamanda Felix Nussbaum’un kendi hayatında içinde bulunduğu çaresizliğin ve umutsuzluğun da bir simgesidir. Yahudi olduğu için sürekli saklanmak zorunda kalan ve köşe bucak kaçan ressamın yakalandığındaki çaresizliğini resmin ortasında yer alan ve elinde hiçbir müzik aleti bulunmayan figür acı bir şekilde göstermektedir. Bu figürün etrafında ölüm kol geziyor ve iskelet hâlindeki figürler zaferle müzik çalıyordur. Bu figürlerin yüzlerine sinsi ve acımasız bir gülümseme kondurulmuştur. Resmin alt tarafında zaferin altında kalan insanlığa ait nesneler vardır: bilimsel aletler, resim fırçaları, filmler ve müzik notaları. Bu nesneler aynı zamanda Nussbaum’un kendi gündelik hayatının parçasıdır. Ayrıca adaletin simgesi terazi de görülmektedir. Adaletin bu şekilde sunumu önemlidir çünkü Ölümün Zaferi’nde soykırıma uğrayan insanlar için adalet yoktur. En üstte ise şeytan yüzlü uçurtmalar yer alır. Bunlar da bomba yağdırmaya giden Nazi uçaklarını simgelemektedir.